Digitale læringsressurser
Som engelsklærer i Den Åpne Skolen har jeg 60 elever som bor rundt omkring i Nordland fylke, - fra Brønnøysund i sør til Narvik i nord. De fleste av disse elevene har ikke gått på skole på flere år, og de føler at mye av engelsken er blitt borte i løpet av disse årene. I tillegg til de norske elevene har jeg flere fremmedspråklige elever, og mange i denne elevgruppen har dårlig grunnlag i faget fra sitt hjemland. Dette gir meg som lærer en stor utfordring. Jeg har liten direktekontakt med elevene mine. Kontakten foregår for det meste via e-post, og de eneste gangene jeg "ser" elevene mine er når vi har muntligprøver på Skype.
Jeg vil så gjerne hjelpe elevene som sliter i faget, og som føler seg usikker når du må snakke engelsk. De trenger alle å utvide ordforrådet sitt for å klare "å løfte" språket til et litt avansert nivå. Men når jeg ikke får møtt elevene i en klasseromssituasjon, så må jeg som lærer prøve å legge til rette for andre undervisnings-måter der elevene selv kan jobbe med gloser og grammatikk. Jeg har brukt mye på å tenke ut hvordan jeg kan gjøre dette, og jeg har vært aktivt inne på nettsteder for å teste ut metoder som vil egne seg for mine engelskelever.
For en tid siden kom jeg over læringsressursen Quizlet (www.quizlet.com). Dette er et slags "spill" som gjør glose-puggingen mer lystbetont. Jeg prøvde først ut denne læringsressursen på mine elever i byggfagklassene på Bogø vgs, og dette var noe de likte godt. Quizlet ble utviklet av 15-åringen Andrew Sutherland i 2005. Han hadde fått i lekse å pugge de franske navnene på 111 dyr. Dette syntes han virket uoverkommelig, og tenkte at det måtte finnes en smart måte å lære de 111 navnene på. Slik ble altså Quizlet til.
Quizlet er gratis, men man må opprette en brukerkonto eller logge seg inn via Facebook for å få tilgang til spillet. Man trykker så på "Create a set" og angir hvilket språk man ønsker. Deretter legger man inn ordene som elevene skal øve på, - disse skrives både på norsk og engelsk. Så er det bare å sette igang.
Det finnes seks forskjellige måter å øve på glosene på:
1) Flashcard modus
2) Speller modus
3) Learn modus
4) Test modus
5) Scatter
6) Space race
Alt i alt synes jeg dette er en smart måte for elevene å lære nye engelske ord på. Det er raskt å opprette et nytt sett med ord, og elevene skjønner fort hvordan spillet fungerer. Man kan bruke Quizlet i tilpasset opplæring. Alle elevene trenger ikke å ha de samme ordene, og spillet kan dermed tilpasses den enkelte elev. Svake elever kan f.eks. ha enklere ord og færre ord.
Hvordan kan så nettelevene mine bruke dette spillet for å utvide ordforrådet? Jeg anbefaler de å plukke ut f.eks. ti ord fra gloselisten til en tekst og skrive ordene inn i Quizlet. Deretter bør de jobbe ei god økt med ordene på de forskjellige nivåene i Quizlet. Etter dette kan de gå over til å lese teksten i boka. Til slutt kan de tekste seg igjen på Quizlet for å se hvor mange av ordene de husker.
Jeg har hatt god erfaring med Quizlet. Elevene blir mer motiverte når de kan jobbe med interaktive oppgaver. I tillegg er dette en læringsressurs som alle føler de mestrer og har glede av å bruke. Jeg har ofte fått høre fra elevene at dette var en god måte å lære nye engelske ord på.
Nå har jeg prøvd ut Quizlet litt. Det er et hyggelig bekjentskap. Oversiktlig brukergrensesnitt, mange (nok) muligheter, motiverende oppgaver.
SvarSlettDu er også overbevisende i din beskrivelse av ressursen. Takk for et godt tips som alle språklærere burde bruke.